Uczestniczki Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach podczas zajęć kinezyterapii

Pieniądze na rehabilitację społeczną i zawodową

Ponad 4,9 mln zł zostanie w tym roku przeznaczonych na rehabilitację zawodową i społeczną niepełnosprawnych mieszkańców powiatu kwidzyńskiego. To ok. 1 mln zł więcej od środków przypadających dla powiatu w ubiegłym roku.

Na zadania z zakresu rehabilitacji zawodowej przeznaczono, zgodnie z uchwałą przyjętą przez radę powiatu, 125 tys. zł. W tej kwocie 70 tys. zł przeznaczono na zwrot kosztów wyposażenia stanowiska pracy osoby niepełnosprawnej oraz 40 tys. zł na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej albo wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej. 15 tys. zł to pieniądze zaplanowane na dofinansowanie oprocentowania kredytu bankowego zaciągniętego na kontynuowanie działalności gospodarczej osoby niepełnosprawnej. Środki finansowe na zadania z zakresu rehabilitacji społecznej w tym roku to ponad 4,8 mln zł, w tym zobowiązania dotyczące dofinansowania kosztów działania warsztatów terapii zajęciowej w Górkach i Ryjewie wyniosą ponad 3,1 mln zł. 550 tys. zł przeznaczono na dofinansowanie uczestnictwa osób niepełnosprawnych i ich opiekunów w turnusach rehabilitacyjnych. Pierwszeństwo w uzyskaniu dofinansowania, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej, mają dzieci i młodzież w wieku od 16 do 24 lat ucząca się i niepracująca, bez względu na stopień niepełnosprawności. Na sport, kulturę i turystykę osób niepełnosprawnych przeznaczona zostanie kwota 70 tys. zł. Dofinansowanie zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze to ponad 797 tys. zł. Na likwidację barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych, w związku z indywidualnymi potrzebami osób niepełnosprawnych zaplanowano 300 tys. zł. Biorąc pod uwagę wysokość środków na rehabilitację społeczną oraz skalę potrzeb z zakresu rehabilitacji społecznej samorząd zdecydował o obniżeniu dofinansowania do sprzętu rehabilitacyjnego o 20% przysługującego dofinansowania, zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze o 40% kwoty udziału własnego osoby niepełnosprawnej na zakup danego przedmiotu lub środka pomocniczego, z wyłączeniem aparatów słuchowych dla osób dorosłych. W przypadku dofinansowania dla osób dorosłych przy zakupie jednego aparatu słuchowego ustalono kwotę dofinansowania w wysokości 1050 zł. Obniżenie dofinansowania do zadań w ramach rehabilitacji społecznej pozwoli na objęcie pomocą większą liczbę osób niepełnosprawnych. Uchwała w sprawie określenia zadań i wysokości środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uzyskała pozytywną opinię Powiatowej Społecznej Rady ds. Osób Niepełnosprawnych.