Rampa dla wózków inwalidzkich
Fot. Andrzej Rembowski, Pixabay.com

Pieniędzy już nie ma

Skończyły się już pieniądze na rehabilitację społeczną i zawodową niepełnosprawnych mieszkańców powiatu kwidzyńskiego. Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie rozdysponowało już wszystkie środki pochodzące z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

– Ostatnie pieniądze zostały przeznaczone na dofinansowanie zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze oraz likwidację barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych. Dotyczyło to tylko indywidualnych potrzeb osób niepełnosprawnych. To między innymi dostosowanie łazienki – informuje Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

W tym roku do powiatu kwidzyńskiego trafiło z PFRON ponad 2,1 mln zł, z tego na rehabilitację zawodową przeznaczono 250 tys. zł. Pieniądze pozwoliły na zwrot kosztów wyposażenia stanowiska pracy (125 tys. zł) oraz na podjęcie działalności gospodarczej przez osoby niepełnosprawne (125 tys. zł). Rehabilitacja społeczna to wydatki ponad 1,8 mln zł, w tym ponad 1,4 mln zł przeznaczono na działalność warsztatów terapii zajęciowej. Dofinansowanie uczestnictwa osób niepełnosprawnych i ich opiekunów w turnusach rehabilitacyjnych wyniosło 90 tys. zł. Na sport, kulturę i turystykę osób niepełnosprawnych przeznaczono 60 tys. zł, na dofinansowanie zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze – 194 tys. zł, natomiast na likwidację barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych, w związku z indywidualnymi potrzebami osób niepełnosprawnych – 80 tys. zł.