Uczestnik Warsztatu Terapii Zajęciowej na bieżni

Pieniądze na rehabilitację i treningi

Już 23 lata Ministerstwo Sportu i Turystyki wspiera niepełnosprawnych sportowców, dofinansowując ich całoroczne treningi w ramach Olimpiad Specjalnych. Tylko w Kwidzynie dzięki temu w treningach bierze udział ok. 100 osób. Dofinansowanie przyznawane jest w ramach „Programu organizacji zajęć sekcji sportowych dla osób niepełnosprawnych”.

Treningi odbywają się w klubach Olimpiad Specjalnych działających między innymi przy Zespole Szkół Specjalnych, Domu Pomocy Społecznej i Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie z siedzibą w Górkach.

– Oprócz rehabilitacji, treningi służą przygotowaniu osób niepełnosprawnych do udziału w różnego rodzaju zawodach o randze regionalnej i krajowej, organizowanych w ramach Olimpiad Specjalnych. Pływanie, trening aktywności motorycznej, tenis stołowy, piłka ręczna, a także jazda konna to tylko niektóre z dyscyplin, które uprawiają nasi zawodnicy – mówi Wanda Wierucka z pomorskiego oddziału Olimpiad Specjalnych w Kwidzynie.

Ogółem w 18 oddziałach regionalnych na terenie całej Polski odbywają się zajęcia treningowe w różnych dyscyplinach. Bierze w nich udział ok. 4 tys. sportowców z niepełnosprawnością intelektualną. Wspiera ich ponad 500 trenerów, instruktorów i wolontariuszy.

Według Ministerstwa Sportu i Turystyki, celem udzielanego wsparcia jest między innymi zwiększenie aktywności ruchowej osób niepełnosprawnych poprzez sport. Chodzi także o wyrabianie stałej dbałości o utrzymanie poziomu sprawności, a przez to zdrowia, kształtowanie zdrowego stylu życia, rozbudzanie zainteresowań sportowych w zależności od potrzeb, możliwości i zainteresowań osoby niepełnosprawnej, tworzenie alternatywnej formy spędzania wolnego czasu oraz kształtowanie zdrowej rywalizacji poprzez umiejętność współzawodnictwa i chęci podjęcia wysiłku.

Uczestnik Warsztatu Terapii Zajęciowej na bieżni
Uczestnik Warsztatu Terapii Zajęciowej na koniu