Dom Pomocy Społecznej w Ryjewie

Potrzebni wolontariusze

Poszukiwani są wolontariusze, którzy w razie potrzeby mogli popracować w domach pomocy społecznej w Kwidzynie i Ryjewie. Chętni trafią na listę, aby w razie potrzeby mogli pomóc w opiece nad mieszkańcami placówek. Anna Świątkowska ze Starostwa Powiatowego w Kwidzynie zaprasza pełnoletnie osoby, które czują się na siłach, aby wspomóc pracowników domów pomocy społecznej.

– Chętne osoby zostaną umieszczone na tworzonej obecnie liście potencjalnych wolontariuszy, którzy mogliby wspomóc personel obu domów w celu zachowania ciągłości opieki nad mieszkańcami. Istnieje potrzeba, aby w razie wzrostu liczby zakażeń wśród personelu obu placówek ich podopieczni nie pozostali bez wystarczającej opieki. Wolontariusze dołączą do personelu domów w sytuacji braku możliwości zapewnienia opieki przez pracowników. Biorąc pod uwagę trudną sytuację epidemiologiczną w województwie pomorskim i powiecie kwidzyńskim, chcemy przygotować domy pomocy społecznej na ewentualne braki kadrowe w zakresie bezpośredniej opieki nad mieszkańcami – twierdzi Anna Świątkowska.

Placówki, w których mieliby pracować wolontariusze, zapewniają środki ochrony indywidualnej w celu zapewnienia bezpieczeństwa pracy, w tym maseczki, rękawiczki, przyłbice czy fartuchy jednorazowe.

W Domu Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie oraz w Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie przebywa obecnie 295 mieszkańców.

Wszyscy, którzy chcą wesprzeć domy pomocy społecznej w powiecie kwidzyńskim proszeni są o kontakt ze Starostwem Powiatowym w Kwidzynie (tel. 55 646 50 50, e-mail: a.swiatkowska@powiatkwidzynski.pl). Można także bezpośrednio zadzwonić do Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie pod numer telefonu: 55 279 37 21 (e-mail: dom@dps.kwidzyn.pl) lub do Domu Pomocy Społecznej „Słoneczne Wzgórze” w Ryjewie: tel. 55 277 4236 (e-mail: dom@dpsryjewo.pl). Na zdjęciu: siedziba Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie.