Seniorzy w delegacji

Poznawali niemiecki model wsparcia dla seniorów

Model wspierania osób starszych, a także rozwiązania związane z pomocą społeczną poznawali przedstawiciele powiatu kwidzyńskiego w partnerskim powiecie Osterholz.

Podczas trwającej cztery dni wizyty delegacja, w skład której weszły osoby reprezentujące seniorów, instytucje działające na rzecz osób starszych i niepełnosprawnych oraz samorząd powiatu, poznała między innymi sposoby wspierania osób starszych, a także źródła finansowania przedsięwzięć, które ułatwiają seniorom aktywne życie. Poznano też funkcjonowanie domu „Musterhaus zum Wohnen mit Zukunft”, dostosowanego dla osób starszych.

Organizatorem pobytu w Osterholz była Rada Seniorów Osterholz-Scharmbeck, reprezentowana przez Gerdę Urbrock. W 2015 była ona członkiem delegacji goszczącej w Kwidzynie i zabiegała o poszerzenie kontaktów partnerskich w zakresie aktywizacji osób starszych i niepełnosprawnych. Przedstawiciele powiatu kwidzyńskiego uczestniczyli również w obchodach 10-lecia Powiatowego Doradczego Komitetu Seniorów, działającego w powiecie Osterholz. W uroczystości uczestniczył między innymi Bernd Lütjen, starosta Osterholz oraz przedstawiciele wszystkich gmin powiatu Osterholz. Dr Jörg Mielke, szef Kancelarii Państwowej Dolnej Saksonii (były starosta Osterholz), przedstawił historię powstania Komitetu Seniorów i scharakteryzował jej najważniejsze zadania.

– W czasie tej wizyty mieliśmy okazję poznać sposoby działania na rzecz osób starszych czy potrzebujących, źródła finansowania, metody i narzędzia pracy, a także sposoby wspierania, motywowania i diagnozowania potrzeb oraz możliwości seniorów. Odbyły się też spotkania z pracownikami, wolontariuszami i przedstawicielami Powiatowej Rady Seniorów w Osterholz. Wszystkie poruszane przez nas tematy i zadawane pytania były przyjmowane z uwagą i pełnym zrozumieniem. Nam również zadawano bardzo dużo pytań. Na uwagę zasługuje dom pokazowy dla osób starszych, w którym zapoznaliśmy się z prostymi, ale skutecznymi i bezpiecznymi rozwiązaniami dla osób starszych. Tym co mnie urzekło najbardziej było wszechobecne partnerstwo. Wolontariusze, trenerzy, opiekunowie oraz specjaliści stale wspierają, pomagają, motywują i towarzyszą seniorom oraz osobom niepełnosprawnym – mówi Anna Świątkowska z Wydziału Rozwoju Powiatu i Polityki Społecznej Starostwa Powiatowego w Kwidzynie. Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, zwraca uwagę na interesujące rozwiązania wspierające potrzebujących.

– W Schwanewede funkcjonuje organizacja „Tafel in Schwanewede Lebensmittel an Bedürftige”, która zajmuje się zdobywaniem i gromadzeniem artykułów spożywczych ze sklepów sieciowych, których termin przydatności do spożycia się kończy. Artykuły te są przewożone do odpowiednio dostosowanego magazynu. Tego samego dnia towary są sortowane i przygotowywane do wydawania, a następnie są rozdzielane osobom potrzebującym z gminy Schwanewede, Lilienthal, Grasberg i Worpswede. Pomocą są objęte osoby i rodziny, które spełniają określone wymogi i za symboliczną kwotę 1 euro lub nie więcej, jak 5 euro na rodzinę, otrzymują potrzebną ilość towarów. Z pomocy tego punktu korzysta miesięcznie ok. 530 osób. Niezwykłe wrażenie robi sprawna organizacja, zaangażowanie wolontariuszy, szczególnie seniorów przy gromadzeniu, sortowaniu i wydawaniu towarów oraz rozmiar udzielanej pomocy – podkreśla Bogdan Muchowski. Przedstawiciele powiatu zgodni są także w ocenie domu pokazowego „Musterhaus zum Wohnen mit Zukunft”.

– W ramach przeciętnego mieszkalnego budynku zainstalowane zostały różnorodne urządzenia ułatwiające codzienne życie osobom z ograniczeniami, w poruszaniu się, sprawności manualnej oraz samokontroli. Projekt był wspierany finansowo między innymi przez Federalne Ministerstwo Spraw Rodzinnych, lokalne izby rzemieślnicze oraz Związek Niemieckiego Rzemiosła. Projekt i aranżacja budynku zostały wykonane nieodpłatnie przez jednego z architektów. Prace budowlane i wyposażenie wykonały przedsiębiorstwa rzemieślnicze z powiatu Osterholz. W domu można uzyskać fachowe poradnictwo w zakresie likwidacji barier architektonicznych, wypróbować przydatność konkretnego rozwiązania dla własnych potrzeb oraz poszukać inspiracji dla ułatwienia codziennego życia osób niepełnosprawnych i starszych oraz ich rodzin – mówi Bogdan Muchowski. Krystyna Chodara z Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie, zauważa, że prawie jedna czwarta domów w powiecie Osterholz została wybudowana w latach 1949-1968. Nie były one dostosowane dla osób starszych i niepełnosprawnych.

– By móc cieszyć się wiekiem emerytalnym we własnym domu realizowany był projekt Model Home for Living the Future. Za przykład posłużył dom z lat 60-tych przebudowany i dostosowany tak, aby osoby starsze lub niepełnosprawne mogły samodzielnie mieszkać i być niezależne. Chodziło o to, aby dom był wzorcem czerpania inspiracji i pomagał osobom starszym lub niepełnosprawnym np. poruszającym się na wózku we wdrażaniu zmian we własnych mieszkaniach i domach. Musterhaus to dom otwarty i dostępny dla wszystkich zainteresowanych. Intrygujące, że przez chwilę można było poczuć się w nim jak 70- czy 80-latek, a to dzięki symulatorowi wieku czyli specjalnemu kombinezonowi. Model domu adaptacyjnego dla osób starszych w Niemczech cieszy się dużym zainteresowaniem. Myślę, że warto stworzyć podobny model w Polsce, tym bardziej, że demografia wskazuje, iż w najbliższych latach będzie coraz więcej osób starszych – twierdzi Krystyna Chodara.

Leokadia Badzińska, przedstawicielka Uniwersytetu III Wieku oraz Prabuckiego Oddziału Krajowego Związku Emerytów i Rencistów także jest pod wrażeniem niemieckich rozwiązań.

– Wzorcowy dom Musterhaus jest przystosowany dla starszej, niepełnosprawnej osoby. Wszystkie urządzenia w tym domu bardzo mi się podobały, szczególnie wózek, którym sama wjechałam na piętro. Zwiedziliśmy także magazyny żywnościowe, w których wydają żywność dla ubogich. Pracą tą zarządza 80-letni pastor, a wszyscy pracują w formie wolontariatu. Zwiedziliśmy też targi, na których wystawiają się instytucje dla starszych osób – relacjonuje Leokadia Badzińska. Bogdan Jałoszyński, sekretarz Miejskiej Rady Seniorów w Kwidzynie uważa, że pobyt w Osterholz był dla niego inspiracją.

– Jako Miejska Rada Seniorów, która jako pierwsza w powiecie przetarła szlaki, chcemy pomóc w organizacji rad w poszczególnych gminach. Obecnie współpracujemy z Prabutami, dzieląc się naszym doświadczeniem. Musimy na wzór niemiecki dążyć w niedalekiej przyszłości do stworzenia Powiatowej Rady Seniorów. Obecnie ważne jest, aby zaczęły dobrze funkcjonować gminne rady. Może i my za 10 lat zorganizujemy tak piękną i doniosłą uroczystość w jakiej uczestniczyliśmy w Osterholz – podkreśla Bogdan Jałoszyński. Według Renaty Majdy, kierownika Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie, rady seniorów, przyczyniają się między innymi do przeciwdziałania izolacji osób w podeszłym wieku.

– To dzięki przedstawicielom rad seniorów podjęto wiele cennych inicjatyw, które sprawiły, że osobom starszym i niepełnosprawnym żyje się lepiej i łatwiej. Przedstawiciele seniorów są ważnym partnerem dla samorządu ponieważ aktywnie uczestniczą w procesie demograficznej przebudowy społeczeństwa, co było wielokrotnie podkreślane podczas uroczystości obchodów działalności Rady Seniorów w Osterholz. Jestem przekonana, że powinniśmy kontynuować współpracę, aby dobre i sprawdzone praktyki zastosować na naszym gruncie. Doświadczenie jakie zdobyliśmy podczas wizyty będzie bardzo pomocne aby inicjować działania w kierunku poprawy życia osób starszych i niepełnosprawnych w naszym powiecie. Pierwszy krok jaki musimy zrobić to zachęcić władze gmin aby rady seniorów zaczęły tworzyć się w naszym powiecie. Dobrym przykładem jest Rada Miasta Kwidzyna, która już powołała Radę Seniorów – uważa Renata Majda. Uczestnicy wizyty studyjnej w powiecie Osterholz widzą potrzebę przeniesienia doświadczeń niemieckich w pracy z osobami tzw. trzeciego wieku na grunt powiatu kwidzyńskiego. Szczególnie zarekomendowali powołanie Urzędu Honorowego Rady Seniorów przy radzie powiatu oraz radach poszczególnych gmin, zwiększenie oferty zajęć aktywizujących osoby starsze, a szczególnie zorganizowanie stałego miejsca spotkań, propagowanie działań służących ułatwieniu codziennego funkcjonowania osób niepełnosprawnych i starszych. Chodzi między innymi o usługi socjalne i likwidację barier architektonicznych.

(op)

W wyjeździe do Osterholz uczestniczyli: Leokadia Badzińska, przedstawicielka Uniwersytetu III Wieku oraz Prabuckiego Oddziału Krajowego Związku Emerytów i Rencistów, Anna Świątkowska z Wydziału Rozwoju Powiatu i Polityki Społecznej Starostwa Powiatowego w Kwidzynie, Krystyna Chodara z Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie, Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie, i Bogdan Jałoszyński, sekretarz Miejskiej Rady Seniorów w Kwidzynie oraz Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.