Kiermasz Świąteczny w Centrum Handlowym Liwa

Przedświąteczne kiermasze w Liwie

Podczas dwóch kiermaszów, które odbyły się w holu Centrum Handlowego „Liwa” można było kupić świąteczne ozdoby, które nie są dostępne w żadnym sklepie. Bombki choinkowe, stroiki, wiklinowe koszyki, ceramika ze świątecznymi wzorami, a także wyroby stolarskie, przydatne w każdym domu, wypełniły stoiska. Wszystkie wyroby zostały przygotowane podczas zajęć prowadzonych w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, Świetlicach Środowiskowych Stowarzyszenia Rodzin Katolickich i Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w Kwidzynie.

– Organizujemy przedświąteczne kiermasze już od ok. 20 lat. Wszystkie ozdoby i przedmioty, które pojawiają się na naszych stoiskach wykonywane są podczas zajęć prowadzonych w pracowniach naszego warsztatu. Dochód ze sprzedaży wszystkich wyrobów przeznaczony zostanie w całości na rehabilitację społeczną niepełnosprawnych uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej. Nie chodzi jednak tylko o sprzedaż. Kiermasz to doskonała okazja, aby wyjść na zewnątrz i przybliżyć działalność naszego warsztatu mieszkańcom, w tym rolę, jaką pełni dla osób niepełnosprawnych, nie tylko w Kwidzynie, ale w całym powiecie. Cieszę się także, że co roku do organizacji kiermaszów przyłączają się Świetlice Środowiskowe Stowarzyszenia Rodzin Katolickich oraz Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy, które także przygotowują wiele pięknych świątecznych ozdób. Dziewczęta z MOW zachęcają także do zakupów i organizują zajęcia dla dzieci. Organizacja kiermaszu nie byłaby możliwa, gdyby nie pomoc właściciela i zarządcy Centrum Handlowego „Liwa”, który już kolejny rok udostępnia nam nieodpłatnie miejsce na nasze stoiska – mówi Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, z siedzibą w Górkach.

Kiermasze organizowane są dwa razy w roku. W przyszłym roku stoiska ze świątecznymi ozdobami pojawią się przed Świętami Wielkanocnymi.