Kiermasz świąteczny w Centrum Handlowym „Liwa”

Przedświąteczne kiermasze w Liwie

Dwa dni w Centrum Handlowym „Liwa” w Kwidzynie można było kupować świąteczne ozdoby wykonane podczas zajęć prowadzonych w kwidzyńskim Warsztacie Terapii Zajęciowej z siedzibą w Górkach. Kiermasze to już tradycja. Odbywają się dwa razy w roku, przed Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. Ich organizatorem jest Warsztat Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, prowadzony przez kwidzyńską Fundację „Misericordia”. Współorganizatorem kiermaszów jest Centrum Handlowe „Liwa”.

– Organizacja kiermaszu nie byłaby możliwa, gdyby nie pomoc właściciela i zarządcy Centrum Handlowego „Liwa”, który już kolejny rok udostępnia nam nieodpłatnie miejsce na ustawienie naszych stoisk. Możemy także liczyć na pomoc Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kwidzynie, który przygotował swoje stoisko. Wychowanki ośrodka poprowadziły zajęcia dla dzieci. Poza tym dziewczęta z ośrodka zachęcały do zakupów naszych wyrobów. Bardzo dziękuję także wolontariuszom oraz uczestnikom naszego warsztatu, którzy angażują się w organizację naszych kiermaszów. Wszystkie ozdoby i przedmioty, które pojawiają się na naszych stoiskach wykonywane są podczas zajęć prowadzonych w pracowniach naszego warsztatu. Dochód ze sprzedaży przeznaczamy w całości na rehabilitację zawodową i społeczną niepełnosprawnych uczestników naszego warsztatu – podkreśla Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.

Kolejny kiermasz Warsztat Terapii Zajęciowej zorganizował w holu Starostwa Powiatowego w Kwidzynie.

Kwidzyński WTZ powstał w 1993 roku. Początkowo funkcjonował w pomieszczeniach Domu Pomocy Społecznej. Od stycznia 2004 roku prowadzi go kwidzyńska Fundacja „Misericordia”. Siedziba warsztatu znajduje się w zabytkowym dworku w Górkach, w gminie Kwidzyn. W kwidzyńskim WTZ dorosłe osoby niepełnosprawne z całego powiatu uczą się samodzielności oraz zdobywają umiejętności, które przydają się w przyszłej pracy zawodowej.