Zajęcia oddechowe w gabinecie kizeryterapii w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie

Radość z oddychania

Program rehabilitacji oddechowej to propozycja dla osób niepełnosprawnych oraz ich rodziców lub opiekunów przygotowana w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie z siedzibą w Górkach. Program adresowany jest między innymi do osób, które chorowały na COVID-19 lub przeszły inne schorzenia związane z układem oddechowym. Kwidzyński WTZ wznowił działalność 7 czerwca po trwającej siedem miesięcy przerwie spowodowanej pandemią. Wanda Wierucka, autorka programu i specjalista rehabilitacji w kwidzyńskim Warsztacie Terapii Zajęciowej, twierdzi, że prawidłowe oddychanie jest niezwykle ważne w dochodzeniu do pełnej sprawności, zarówno po przebytym zakażeniu koronawirusem, jak i po przebyciu innych infekcji dróg oddechowych.

– Realizacja programu to ważny element profilaktyki, zwłaszcza w przypadkach wystąpienia powikłań po przebyciu chorób układu oddechowego. Uczestnicy programu uczą się prawidłowego oddychania torem brzusznym. Dzięki takiemu oddychaniu następuje usprawnienie i zwiększenie wydolności oddechowej po przebytej chorobie. Wzmacniany jest także mięsień przepony. Ćwiczenia pomagają w rozprężeniu pęcherzyków płucnych, a także w efektywnym odkrztuszaniu. Rodzice i opiekunowie, którzy uczestniczą w ćwiczeniach, mogą podzielić się wiedzą i umiejętnością prawidłowego oddychania z niepełnosprawnymi członkami swoich rodzin. Zajęcia organizujemy codziennie podczas zajęć prowadzonych w warsztacie. Uczestniczą w nich niewielkie grupy liczące od dwóch do czterech osób. Trwają one 30 minut. Zaplanowaliśmy cykl pięciu spotkań dla każdej grupy – mówi Wanda Wierucka.

Z powodu pandemii 13 marca ubiegłego roku wojewoda pomorski zawiesił działalność w takich placówkach, jak warsztaty terapii zajęciowej czy środowiskowe domy samopomocy. Wznowienie działalności nastąpiło 28 maja. Kolejna przerwa trwała od 2 listopada ubiegłego roku do 7 czerwca tego roku.