Dom Dziennego Pobytu Senior+

Seniorzy muszą poczekać na otwarcie domu

Samorząd miasta nie zdecydował się na otwarcie Dzienny Dom Pobytu Senior+. Placówka działa od września 2017 roku. Dla seniorów prowadzone były różne zajęcia, w tym edukacyjne, aktywności ruchowej i sportowo-rekreacyjne oraz związane z aktywizacją społeczną. Obecnie działalność domu przeniosła się do domów seniorów.

– Na razie nie zdecydowaliśmy się na otwarcie domu. Do seniorów dojeżdżają pracownicy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, którzy dostarczają materiały do codziennych prac. Dostarczają też żywność. Gdy będzie już bezpiecznie, to wówczas uruchomimy dzienny dom pobytu. Bardzo trudno jest sprostać wymaganiom sanitarnym. Trudno jest otworzyć dom i dopuścić do udziału w zajęciach określoną liczbę osób, zachowując dystans. Trzeba by dokonywać selekcji uczestników zajęć. Nie jest to więc sytuacja komfortowa, a poza tym krzywa zachorowań nadal jest wznosząca. Wolimy wstrzymać się z otwarciem domu, aczkolwiek cały czas utrzymujemy kontakt ze wszystkimi seniorami – twierdzi Piotr Widz, wiceburmistrz Kwidzyn.

Dzienny Dom Pobytu Senior+ powstał w zmodernizowanym gmachu przy ul. Warszawskiej. Aby zostać uczestnikiem zajęć trzeba być mieszkańcem miasta, nie pracować zawodowo i mieć ukończone 60 lat (zarówno kobiety, jak i mężczyźni). Dom przeznaczony jest dla osób, które są samodzielne i nie wymagają opieki.