Dom Pomocy Społecznej w Ryjewie

Unijne wsparcie dla domów pomocy społecznej

Domy pomocy społecznej w Kwidzynie oraz Ryjewie otrzymają wsparcie ze środków unijnych w kwocie ok. 350 tys. zł. Uzyskane pieniądze zostaną przeznaczone na poprawę warunków bezpieczeństwa i higieny pracy. Wsparciem objęci zostali pracownicy instytucji całodobowego pobytu, którzy pracują bezpośrednio z osobami z niepełnosprawnościami, długotrwale chorymi oraz w podeszłym wieku. W ramach przyznanego grantu placówki zostaną doposażone w środki ochrony indywidualnej i środki dezynfekujące, a także sprzęt medyczny, niezbędny do przeciwdziałania i zwalczania COVID-19. Starostwo Powiatowe w Kwidzynie wraz z domami pomocy społecznej w Kwidzynie i Ryjewie przygotowały wspólnie dwie aplikacje w ramach projektu „Pomorskie S.O.S”.

– Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską, w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020. Powiat wnioskował o przyznanie 127,2 tys. zł na rzecz Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie oraz o 214,8 tys. zł dla Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie. Otrzymane pieniądze przeznaczone zostaną między innymi na zakup materiałów i wyposażenia – informuje Anna Świątkowska ze Starostwa Powiatowego w Kwidzynie.

Obecnie trwa podpisanie umów dotyczących przyznania grantu. Do domów pomocy społecznej trafią między innymi środki ochrony indywidualnej dla pracowników, w tym jednorazowe rękawiczki, maseczki, jednorazowe fartuchy, kombinezony ochronne, jednorazowe czepki, jednorazowe ochraniacze na buty, a także jednorazowa pościel, naczynia jednorazowe, przyłbice, środki do dezynfekcji ciała i powierzchni, półmaseczki oraz gogle. Poza tym domy pomocy społecznej zostaną wyposażone w sprzęt do wyposażenia izolatek i dekontaminacji, w tym ssaki, koncentratory tlenu, termometry, maseczki do tlenoterapii, maski tlenowe, inhalatory, wózki toaletowe, ozonatory, lampy bakteriobójcze, maty, butle z tlenem, resuscytatory, wózki transportowo-kąpielowe, krzesełka toaletowe, parawany, wózki do leków, posiłków i na bieliznę, tace opatrunkowe oraz na leki, pościel, kołdry i poduszki jednorazowe, kurtyny do śluz oraz sprzęt do dekontaminacji, w tym lampy bakteriobójcze i ozonatory.