Logo Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

Świadczenie wspierające – nowa forma pomocy

Świadczenie wspierające to nowa forma wsparcia dla osób z niepełnosprawnościami, które ukończyły 18 lat. To osoba niepełnosprawna decyduje o wykorzystaniu środków. Świadczenie przysługuje bez względu na dochody, a także niezależnie od innych form wsparcia otrzymywanych przez osoby niepełnosprawne.

Wnioski o przyznanie świadczenia należy jednak kierować tylko do Wojewódzkiego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności w Gdańsku. Wnioski przyjmowane są od 1 stycznia bieżącego roku. Wniosek o ustalenie poziomu potrzeby wsparcia mogą złożyć osoby niepełnosprawne, które posiadają: orzeczenie o stopniu niepełnosprawności (wydane przez zespół do spraw orzekania niepełnosprawności), orzeczenie o niezdolności do pracy lub orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji (wydane przez lekarzy orzekających w ZUS), orzeczenie o inwalidztwie (wydane przed 1998 r. przez komisję lekarską do spraw inwalidztwa i zatrudnienia). Aby otrzymać decyzję ustalającą poziom potrzeby wsparcia, osoba niepełnosprawna musi złożyć wniosek o wydanie decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia wraz z kwestionariuszem samooceny trudności w zakresie wykonywania czynności związanych z funkcjonowaniem. Dopiero po uzyskaniu decyzji w sprawie przyznania świadczenia należy złożyć wniosek do ZUS o wypłatę świadczenia. Prawo do świadczenia wspierającego uzależnione jest od uzyskania przez osobę z niepełnosprawnością decyzji ustalającej poziom potrzeby wsparcia, na poziomie od 70 do 100 punktów. Wysokość świadczenia wspierającego zależy od poziomu potrzeby wsparcia, czyli liczby przyznanych punktów i jest powiązana z wysokością renty socjalnej. Kwota świadczenia wynosi od 40 proc. renty socjalnej (w przypadku ustalenia poziomu potrzeby wsparcia między 70 a 74 punktów) aż do 220 proc. renty socjalnej (ustalenie poziomu potrzeby wsparcia na poziomie od 95 do 100 punktów). Wraz z coroczną waloryzacją renty socjalnej, corocznej waloryzacji będzie podlegała także wysokość świadczenia wspierającego. Wniosek i kwestionariusz można pobrać na stronie Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku pod linkiem: www.gov.pl/web/uw-pomorski/osoby-z-niepelnosprawnosciami-zmiana-przepisow-od-1-stycznia-2024-r.

Wniosek można złożyć w postaci elektronicznej lub papierowej. Można to zrobić osobiście przynosząc wniosek do wojewódzkiego zespołu (w godzinach 8:00-15:00, ul. Smoluchowskiego 18 F). Można też go złożyć pocztą tradycyjną na adres: Pomorski Urząd Wojewódzki w Gdańsku WZON, ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk. Wniosek można też złożyć za pośrednictwem Powiatowego Zespołu do spraw Orzekania o Niepełnosprawności w Malborku.