Wejście do szpitala

Szpital Zdrowie bez barier

Szpital Zdrowie w Kwidzynie zlikwidował bariery architektoniczne, które utrudniały dostęp do budynku osobom niepełnosprawnym. W 2022 szpital pozyskał dofinansowanie z Programu Dostępność Plus. Na zadania realizowane w szpitalu pozyskano z programu 2 mln zł, a na zadania zrealizowane w przychodni POZ – 650 tys. zł.

Główne realizacje to budowa podjazdu i parkingu dla osób niepełnosprawnych, wykonanie dwóch par drzwi przesuwnych, także po to, by ułatwić dostęp osobom niepełnosprawnym. Wykonany został remont Izby Przyjęć, która jest też dostępna dla osób poruszających się na wózkach. Uruchomiona została druga winda. Poza tym kupiono nowe RTG, nowoczesne łóżka i kardiografy z funkcją monitorowania. Szpital w połowie roku przeszedł też rebranding, który przyniósł nowe, czytelne oznakowanie. Nowe tablice informacyjne mają nową, kontrastową kolorystykę. Pojawiły się też urządzenia ułatwiające kontakt z osobami niedosłyszącymi, takie jak pętla indukcyjna, która znajduje się w Izbie Przyjęć. Urządzenie pozwala na przesyłanie dźwięku bezpośrednio do aparatu słuchowego. Przy wejściu głównym znajduje się tablica z planem szpitala i odpowiednimi informacjami. Zamieszczono na niej także informacje alfabetem Braille’a. Remonty i realizacja wszystkich projektów trwały ok. roku. Poza programem szpital kupił nowe USG za ok. 450 tys. zł. Szpital uzyskał też grant na przebudowę Szpitalnego Oddziału Ratunkowego oraz dla Zakładu Diagnostyki Obrazowej. Koszt planowanej realizacji całego projektu to ok. 15 mln zł. Obecnie szpital należy do sieci szpitali Penta Hospitals, ale nadal pozostaje pod nazwą Szpital Zdrowie. Penta Hospitals International to największa międzynarodowa sieć szpitali i przychodni w Europie Środkowo-Wschodniej, która obejmuje między innymi 34 szpitale i 31 przychodni na terenie Czech, Polski i Słowacji. Do spółki należy 20 szpitali w Polsce. Szpital Zdrowie w Kwidzynie opiekuje się pacjentami z powiatu kwidzyńskiego oraz powiatów ościennych.

(op)