Uczestniczka Warsztatu Terapii Zajęciowej zjeżdża z rampy na wózku inwalidzkim

To już ostatnie pieniądze

Kończą się tegoroczne pieniądze na rehabilitację społeczną i zawodową niepełnosprawnych mieszkańców powiatu kwidzyńskiego. Pieniądze pochodzą z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. W tym roku została przyznana kwota ponad 2,1 mln zł.

– Zainteresowanie środkami z PFRON jest zawsze duże. W chwili obecnej zostało nam jeszcze trochę   pieniędzy   na dofinansowanie   zaopatrzenia   w   sprzęt   rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze oraz likwidacja barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych. Pieniądze te dotyczą tylko indywidualnych potrzeb osób niepełnosprawnych. Pozostało ich jednak już bardzo mało. Można jednak jeszcze składać wnioski – twierdzi Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

W tym roku na dofinansowanie zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze zaplanowano 194 tys. zł, natomiast na likwidację barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych – 80 tys. zł. Przed wakacjami rada powiatu dokonała zmian dotyczących   pieniędzy   przeznaczonych   na   rehabilitację   społeczną   i   zawodową.   W   związku z   rezygnacją   pracodawcy   z   realizacji   zadania   dotyczącego   zwrotu   miesięcznych   kosztów zatrudnienia   pracowników   pomagających   pracownikowi   niepełnosprawnemu   w   pracy,   więcej pieniędzy  trafiło   między  innymi   dla   osób   niepełnosprawnych,   które   będą   chciały  rozpocząć działalność gospodarczą.