Uczestniczka Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie na koniu

Trenują niepełnosprawni jeźdźcy

Niepełnosprawni jeźdźcy z klubów Olimpiad Specjalnych, działających w powiecie kwidzyńskim, przygotowują się do kolejnego sezonu jeździeckiego. W przygotowaniach biorą udział reprezentanci klubów funkcjonujących przy Zespole Szkół Specjalnych, Domu Pomocy Społecznej i Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.

– Treningi prowadzone są przez kilka miesięcy, aby niepełnosprawni jeźdźcy mogli wziąć udział w zawodach. Uzyskaliśmy już kolejny rok wsparcie finansowe z Ministerstwa Sportu i Turystyki na organizację zajęć. Oczywiście treningi nie mogłyby się odbywać, gdyby nie profesjonalni trenerzy. Pomagają nam w przygotowaniach instruktorzy jazdy konnej Małgorzata Daniluk i Artur Gołębiewski z Terenów Rekreacyjno-Wypoczynkowych „Miłosna” – mówi Wanda Wierucka z Klubu Olimpiad Specjalnych przy Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.

Krzysztof Lech, niepełnosprawny jeździec z Prabut, reprezentujący Klub Olimpiad Specjalnych przy Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, ma na swoim koncie już kilka zdobytych medali.

– Zdobyłem jeden złoty medal w tym roku i dwa brązowe w ubiegłym roku. Wszystkie podczas pomorskich mityngów jazdy konnej. Trenuję od dwóch lat. Początki były trudne. Nie mogłem sobie poradzić z koniem. Gdy chciałem żeby ruszył, to koń stał, a kiedy chciałem żeby się zatrzymał to jechał. Pani instruktorka nauczyła mnie jednak jak sobie radzić z koniem. Początkowo się obawiałem kontaktu ze zwierzęciem, ale dzisiaj bardzo to lubię. Koń sam potrafi zaczepiać człowieka. Szturcha mnie w plecy, żeby się nim zająć. To przyjemne uczucie. Bardzo lubię treningi, a także zawody – mówi Krzysztof Lech.

Wszyscy niepełnosprawni zawodnicy korzystają z gościnności Terenów Rekreacyjno-Wypoczynkowch „Miłosna” w Kwidzynie.