Logo Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

Zlikwidowali bariery

To już ostatnie dwa projekty, które uzyskały dofinansowanie w ramach programu „Wyrównywanie różnic między regionami II”. Jest to kontynuacja działań rozpoczętych w 2003 roku przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Celem programu było wyrównanie szans osób niepełnosprawnych, które mieszkają w regionach słabo rozwiniętych gospodarczo i społecznie w dostępie do rehabilitacji zawodowej i społecznej.

– Pierwszy zrealizowany projekt dotyczył likwidacji barier architektonicznych w Gimnazjum nr 3 w Kwidzynie. Prace zostały wykonane podczas wakacji. Drugi projekt dotyczył także likwidacji barier architektonicznych. W Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Okrągłej Łące, w gminie Sadlinki, między innymi zainstalowano windę, która pozwala osobom poruszającym się na wózkach dotrzeć na wyższą kondygnację – mówi Lidia Wiśniewska z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

W budynku Gimnazjum nr 3 przeprowadzono prace, które ułatwią poruszanie się po szkole uczniom niepełnosprawnym.

– Klatki schodowe zostały dostosowane do potrzeb uczniów niepełnosprawnych. Wykonane zostały także posadzki na wszystkich piętrach. Cieszę się, że udało się nam przeprowadzić ten remont, tym bardziej, że 60 proc. kosztów pochodziło z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Dzięki temu zlikwidowane zostały bariery, które utrudniały poruszanie się w szkole uczniom niepełnosprawnym. Przypomnę, że w gimnazjum znajdują się oddziały integracyjne – mówi Roman Bera, wiceburmistrz Kwidzyna.

Miasto Kwidzyn uzyskało pieniądze na likwidację barier architektonicznych w Gimnazjum nr 3 w kwocie ok. 85 tys. zł. Fundacja Wspierania Społeczności Lokalnych „Sapere Aude” uzyskała ponad 49 tys. zł na likwidację barier architektonicznych w Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Okrągłej Łące.