Żaglówki podczas rejsu

Warsztaty żeglarskie dla osób niepełnosprawnych

Warsztaty Żeglarskie i Motorowodne dla Osób Niepełnosprawnych trwają w Giżycku. Ich organizatorem jest Pomorskie Stowarzyszenie Żeglarzy Niepełnosprawnych w Kwidzynie. Szkolenia organizowane są w Międzynarodowym Centrum Żeglarstwa i Turystyki Wodnej. – Szkolenia żeglarskie i motorowodne dla osób niepełnosprawnych dofinansowane zostały przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. W warsztatach uczestniczą osoby, które przyjechały z różnych regionów Polski. Warunki pogodowe były bardzo dobre. Przez cały czas trwania warsztatów było słonecznie i ciepło. Dzięki temu zrealizowany został cały program szkoleniowy. Na zakończenie warsztatów rozegraliśmy regaty – twierdzi Elżbieta Gelios, sekretarz zarządu Pomorskiego Stowarzyszenia Żeglarzy Niepełnosprawnych w Kwidzynie.

Piąte warsztaty odbyły się w dniach od 13 do 26 sierpnia, natomiast szóste rozpoczną się 21 września i zakończą się 4 października. Warsztaty żeglarskie organizowane dla osób niepełnosprawnych są bezpłatne. Wartość realizowanego projektu to ponad 696 tys. zł, w tym dofinansowanie z PFRON wynosi ponad 626 tys. zł.

Zdjęcia: PSŻN w Kwidzynie

Plakat z informacją o dofinansowaniu