Uczestniczka Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie podczas zajęć gimnastycznych

Więcej pieniędzy z PFRON

73 tys. zł trafiło dodatkowo do powiatu kwidzyńskiego z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych na rehabilitację społeczną i zawodową. Rada powiatu zatwierdziła podział pieniędzy na poszczególne zadania.

Większość otrzymają warsztaty terapii zajęciowej w Kwidzynie i Ryjewie. Część pieniędzy przeznaczono między innymi na likwidację barier architektonicznych. W tym roku z PFRON trafiło do powiatu ponad 2,1 mln zł.

– Dodatkowe pieniądze przyznane zostały według algorytmu. Jednocześnie minister pracy i polityki społecznej zwrócił się z prośbą do powiatów, żeby w momencie dokonywania podziału pieniędzy, uwzględnić warsztaty terapii zajęciowej, które od kilku lat nie miały zwiększonych środków. Bezsprzecznie warsztaty odgrywają ogromną rolę, jeśli chodzi o rehabilitację społeczną i zawodową. Po analizie budżetu za osiem miesięcy, stwierdzamy, że inne zadania nie są zagrożone, dlatego proponujemy, aby 53,4 tys. zł przekazać na dwa warsztaty, to jest dla 89 uczestników. Pozostałe środki, w wysokości 20 tys. zł, proponujemy przeznaczyć na likwidację barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych – mówi Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Rada powiatu jednogłośnie przyjęła zmiany w uchwale dotyczącej określenia zadań i wysokości środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w 2015 r. Projekt uchwały uzyskał wcześniej pozytywną opinię Powiatowej Społecznej Rady do Spraw Osób Niepełnosprawnych.

Pieniądze z PFRON w powiecie kwidzyńskim

• Zadania na rehabilitację zawodową – 250 tys. zł
    • Zwrot kosztów wyposażenia stanowiska pracy osoby niepełnosprawnej – 125 tys. zł
    • Podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej albo wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej – 125 tys. zł
  • Rehabilitacja społeczna – 1,855 mln zł
    • Zobowiązania dotyczące dofinansowania kosztów działania Warsztatów Terapii Zajęciowej – 1,397 mln zł
    • Dofinansowanie uczestnictwa osób niepełnosprawnych i ich opiekunów w turnusach rehabilitacyjnych – 90 tys. zł
    • Sport, kultura, rekreacja i turystyka osób niepełnosprawnych – 37,5 tys. zł.
    • Dofinansowanie zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne
      i środki pomocnicze – 250 tys. zł
    • Likwidacja barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych w związku z indywidualnymi potrzebami osób niepełnosprawnych – 80,3 tys. zł