Wolontariusze z Zespołu Szkół nr 2 im. Marii Skłodowskie-Curie w Kwidzynie pracują na cmentarzu

Wolontariusze w Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie

Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie podsumował wsparcie, którego doświadczyli mieszkańcy i pracownicy placówki ze strony wolontariuszy. Ten rok obfitował w wydarzenia, które przygotowali wolontariusze ze szkół, przedszkoli i organizacji wolontariackich, a także osoby, dla których niesienie pomocy innym jest ważną częścią ich życia.

– Szczególne podziękowania kierujemy do wolontariuszy z Zespołu Szkół nr 2 im. Marii Skłodowskie-Curie w Kwidzynie, którzy współpracują z nami dzięki inicjatywie naszego kapelana, ks. Krystiana Krupy. Młodzież wspierała nas podczas sprzątania grobów mieszkańców naszego domu, którzy odeszli. Pomogła nam też przygotować wiązanki, które wspólnie położyliśmy na grobach. Wolontariusze pomagali tworzyć kartki świąteczne, które wysyłamy do szczególnych dla domu osób, zaprzyjaźnionych instytucji oraz emerytowanych pracowników naszej placówki. Młodzież wnosi do naszego domu energię i serdeczność, za co w imieniu naszych podopiecznych jesteśmy ogromnie wdzięczni. Mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę – mówi Joanna Stasińska, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

Mieszkańcy i pracownicy domu mogą liczyć także na wsparcie wolontariuszek z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Kwidzynie.

– Obchodzący w tym roku jubileusz 65-lecia działalności ośrodek może być dumny ze swoich wychowanek. To kolejny już rok kiedy można liczyć na ich wparcie. Seniorów odwiedzali także wolontariuszki z Centrum Aktywności Kreatywnej, działającej przy Szkole Podstawowej nr 5 w Kwidzynie. Wolontariuszki wraz z panią Barbarą Dzich, wspólnie z naszymi mieszkankami, tworzyły przepiękne ozdoby jesienne – podkreśla Joanna Stasińska.

W tym roku za sprawą wolontariuszy dla mieszkańców domu przygotowano wiele niespodzianek. Przykładem inicjatywa pani Ewy, wolontariuszki z Kwidzyna, dzięki której w domu wystąpił chór Chór Grace Gospel Choir z Sopotu. Koncert był nagrodą w licytacji Aniołów na rzecz Domu Hospicyjnego Caritas im. Św. Józefa w Sopocie. Jeden z Aniołów został wylicytowany przez panią Ewę, mieszkankę Kwidzyna i wolontariuszkę kwidzyńskiego DPS oraz hospicjum, która postanowiła przekazać swoją nagrodę, którą był 45-minutowy koncert chóru, mieszkańcom kwidzyńskiego DPS oraz hospicjum. Z kolei pani Anna z Kwidzyna podarowała mieszkańcom odtwarzacz DVD oraz pokaźną kolekcję filmów. Były także warsztaty ceramiczne, które jako wolontariuszka poprowadziła pani Kinga z „Mojej Pracowni Ceramicznej”, wykonując z mieszkańcami ozdoby wielkanocne. Mieszkańców domu odwiedzili uczniowie Szkoły Podstawowej w Korzeniewie, przedszkolaki ze Społecznego Przedszkola „Promyczek” i Przedszkola „Smyk”. W gronie osób wspierających dom znalazły się także Powiślanki, które swoimi występami uświetniły wiele imprez organizowanych w kwidzyńskim DPS.

– Gesty dobroci, które otrzymujemy od różnych instytucji i osób są dla naszych mieszkańców niezwykle ważne, a nam pracownikom dodają chęci do dalszej pracy – podkreśla Joanna Stasińska.