Dr Christian Meyl z symbolicznym czekiem

Wsparcie dla dzieci z ukraińskiego Baru

Dr Christian Meyl z Zakonu Johannitów przekazał czek o wartości 500 euro. Pieniądze zostaną przeznaczone na wsparcie dla dzieci z ukraińskiego Baru. To partnerskie miasto dla Kwidzyna. W maju bieżącego roku dr Christian Meyl przekazał dwa czeki o łącznej wartości 1000 euro. Pieniądze trafiły do dzieci z Baru oraz do niepełnosprawnej mieszkanki miasta, która do samodzielnego życia potrzebuje kosztownej protezy.

Przekazane wcześniej pieniądze pozwoliły dzieciom z Baru skorzystać z letniego wypoczynku, organizowanego w mieście.

– Dr Christian Meyl przekazał kolejny dar, który pozwoli na dofinansowanie wypoczynku dla dzieci z naszego partnerskiego miasta na Ukrainie. Tak samo jak poprzednio, pieniądze zostaną zdeponowane na specjalnym subkoncie Fundacji „Misericordia”. Trafią one do dzieci w formie kieszonkowego. Dr Christian Meyl zapowiada kolejne dary. Do Domu Pomocy Społecznej oraz Hospicjum św. Wojciecha w Kwidzynie trafić ma bardzo dobrej jakości pościel. Nie sposób przecenić wsparcia jakie mieszkańcy naszego miasta otrzymują od wielu już lat ze strony pana doktora Christiana Meyla i Zakonu Johannitów. Za ogromne serce i osobiste zaangażowanie jesteśmy bardzo wdzięczni – mówi Kazimierz Gorlewicz, prezes Fundacji „Misericordia” w Kwidzynie oraz przewodniczący Komisji ds. Społecznych i Bezpieczeństwa Publicznego w radzie miejskiej.

Dr Christian Meyl, który jest z zawodu lekarzem, od wielu lat bardzo angażuje się w pomoc dla mieszkańców Kwidzyna. Pomaga nie tylko jako przedstawiciel zakonu, ale także jako osoba prywatna. Osobiście zbiera środki, szuka możliwości ich pozyskiwania od innych osób oraz instytucji. W tym roku zaangażował się w poszukiwania bardzo kosztownego leku, którego potrzebował chorujący na raka mieszkaniec Kwidzyna. Koszt jednego opakowania, w którym znajduje się 50 kapsułek, to ok. 22 tys. zł. Dr Christian Meyl odszukał lek i przekazał go do apteki prowadzonej w ramach stacji socjalnej Zakonu Johannitów, we współpracy z samorządem Kwidzyna. Lek nieodpłatnie trafił do potrzebującej osoby.

W 2015 roku dr Christian Meyl otrzymał w Kwidzynie tytuł Człowieka Roku. Podczas uroczystości związanej z nadaniem tytułu powiedział między innymi, że ewangelicki Zakon Johannitów, który tak samo jak katolicki Zakon Maltański, powstał w Jerozolimie przed dziewięciuset laty, postawił sobie za zadanie pomagać ludziom słabym, biednym i chorym, bez względu na narodowość, kolor skóry i wyznanie.

– Zgodnie ze słowami założyciela naszego zakonu jesteśmy po to, aby służyć ludziom, aby zmniejszać ich cierpienia, i ubóstwo czynić bardziej znośnym – bez korzyści dla nas samych. Tym samym dalej jesteśmy apolityczni, otwarci na świat, a pomoc bliźniemu jest u nas zawsze na pierwszym planie – podkreślił dr Christian Meyl.