Grupa zawodników podczas biegu osób niepełnosprawnych

X Unijny Bieg Osób Niepełnosprawnych

Po raz dziesiąty odbył się w Kwidzynie Bieg Osób Niepełnosprawnych. Impreza towarzyszyła Unijnemu Ogólnopolskiemu Biegowi Ulicznemu, którego organizatorem jest Kwidzyński Klub Lekkoatletyczny „Rodło” . Organizatorem biegu dla niepełnosprawnych jest Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

Zwycięzcą biegu, w kategorii kobiet po 18 roku życia, została Agnieszka Urbanowicz ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Okrągłej Łące. Najlepszym biegaczem, w kategorii mężczyzn po 18 roku życia, okazał się Daniel Kuriata z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.

Grupa zawodników podczas biegu osób niepełnosprawnych

– Przygotowywałem się do tego biegu. Trenowałem przed zawodami i bardzo się cieszę, bo wygrałem już kolejny raz. Niepotrzebnie od razu ruszyłem bardzo mocno. Prowadziłem od startu do mety i po zakończeniu biegu byłem bardzo zmęczony. Artur był bardzo mocny i myślałem, że mnie dogoni na ostatnich metrach. Okazało się jednak, że miałem wystarczająco dużą przewagę – mówi Daniel Kuriata.

Artur Jurczak, któremu wcześniej udało się zwyciężyć w kilku unijnych biegach, dobiegł do mety za Danielem.

– Starałem się dogonić Daniela, ale mi się nie udało. Jestem jednak zadowolony z drugiego miejsca – twierdzi Artur Jurczak, który także reprezentował Warsztat Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.

Niepełnosprawni startowali w kilku kategoriach wiekowych. Na starcie nie zabrakło osób niepełnosprawnych na wózkach elektrycznych. Była także kategoria wózków pchanych, w której sprawnością i wytrzymałością musieli wykazać się opiekunowie osób niepełnosprawnych.

Prawdziwym weteranem, nie tylko Unijnego Biegu Osób Niepełnosprawnych, ale wielu imprez organizowanych dla osób niepełnosprawnych, jest 72-letni Czesław Matuszewski z Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Specjalne wyróżnienie za sportowe zachowanie i wspieranie niepełnosprawnej mamy, organizatorzy przyznali 7-letniej Aleksandrze Balsam. Nad przebiegiem biegu tradycyjnie czuwała Wiesława Cichowicz z Domu Pomocy Społecznej. Medale oraz nagrody niepełnosprawnym sportowcom wręczali Roman Bera, wiceburmistrz Kwidzyna oraz Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Zawodnicy na podium
Podium kategoria: Mężczyźni powyżej 18 lat