Dzieci w sali gimnastycznej

Zbiórka pieniędzy dla dzieci w Syrii

Wiosenny Kiermasz Świąteczny odbył się w Szkole Podstawowej im. Marii Kotlarz w Tychnowach. W tym roku został połączony z finałem projektu edukacyjnego UNICEF pod nazwą „Pomóż dzieciom w Syrii przetrwać zimę”.

Jest to już trzecia akcja szkoły organizowana w ramach współpracy z Funduszem Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci. Szkoła należy do Klubu UNICEF i organizowała już wiele różnych akcji, w tym zbiórki pieniędzy dla potrzebujących.

– Do tej pory nasza szkoła pomagała dzieciom w Mali i Angoli. Obecnie pomoc skierowana jest do potrzebujących dzieci w Syrii. Do szkoły przybyło wielu gości, rodziców i sympatyków placówki. Zorganizowana została licytacja, którą prowadzili koordynatorzy Szkolnego Klubu UNICEF. Przedmiotami licytacji były prace malarskie i fotograficzne oraz dary rzeczowe i usługi ofiarowane przez przyjaciół szkoły oraz rodziców. Podczas przerw w licytowaniu różnych przedmiotów odbywały się występy dzieci z oddziałów przedszkolnych i ich starszych kolegów z naszej szkoły. Uczniowie prezentowali swoje umiejętności wokalne, taneczne, sportowe i muzyczne – Barbara Dzich, pedagog i opiekun Szkolnego Klubu Wolontariatu w Szkole Podstawowej w Tychnowach

Wszyscy, którzy przybyli na kiermasz mogli podziwiać przepiękne prace malarskie i plastyczne dzieci, które powstały podczas warsztatów artystycznych prowadzonych w Pracowni Malarskiej „Pogórze” Gminnego Ośrodka Kultury w Kwidzynie pod kierunkiem Ewy Łozińskiej. Nie zabrakło również kawiarenki z najlepszymi na świecie, jak podkreślają organizatorzy, domowymi ciastami i stoiska z ozdobami świątecznymi, przygotowanymi własnoręcznie przez uczniów, rodziców i pracowników szkoły.

Zofia Szreder-Strąk, dyrektor Szkoły Podstawowej w Tychnowach, podkreśla ofiarność i wielkie serce wszystkich, którzy wzięli udział w kiermaszu oraz licytacji.

– Dzięki wspólnemu zaangażowaniu udało się zebrać na rzecz dzieci, w ogarniętej wojną Syrii, sumę 2203,50 zł. Została ona przekazana na konto UNICEF. W imieniu całej społeczności szkolnej serdecznie dziękuję wszystkim darczyńcom za przekazane na aukcję dary, licytującym za hojność a wszystkim obecnym za aktywny udział i wspólnie spędzony czas – mówi Zofia Szreder-Strąk.

W Szkole Podstawowej w Tychnowach działa Szkolny Klub Wolontariatu. Placówka uczestniczyła w akcji Szlachetna Paczka i organizuje także doraźną pomoc dla potrzebujących mieszkańców sołectwa i gminy.