Mecz koszykówki

Zmagania niepełnosprawnych koszykarzy

Niepełnosprawni zawodnicy rywalizowali w Pomorskim Turnieju Koszykówki Olimpiad Specjalnych. W zawodach, które odbyły się w Kwidzynie, uczestniczyło osiem drużyn z Pomorza.

Nie zabrakło koszykarskich reprezentacji z Kwidzyna i gminy Ryjewo. Turniej odbył się po raz trzynasty. Jego organizatorem była Sekcja Olimpiad Specjalnych przy Zespole Szkół Specjalnych w Kwidzynie. Otwarcia zawodów dokonał Jerzy Śnieg, przewodniczący rady powiatu kwidzyńskiego.

Zawodnikom przyszli kibicować między innymi Roman Bera, wiceburmistrz Kwidzyna, Kazimierz Gorlewicz, przewodniczący rady Miejskiej w Kwidzynie oraz Włodzimierz Dawidowski z zarządu powiatu kwidzyńskiego. Wszystkich powitali Marcin Ostrowski, dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych w Kwidzynie i Ewa Detko-Traczyk, dyrektor regionalny Olimpiad Specjalnych w województwie pomorskim. Do Kwidzyna przyjechała Róża Banasik-Zarańska, wiceprezes ds. Sportu Olimpiad Specjalnych Polska.

– Jest mi niezmiernie miło, że po raz kolejny i mam nadzieję, że nie ostatni, spotykamy się na gościnnej Ziemi Kwidzyńskiej. Olimpiady Specjalne funkcjonują tutaj już bardzo długo. Jest mi też niezmiernie miło, że do Kwidzyna przyjechali zawodnicy z odległych sekcji Olimpiad Specjalnych z Czerska, Chojnic i Nowego Dworu Gdańskiego. Turniej to podsumowanie całorocznych treningów. Dziękuję za wsparcie, które mają Olimpiady Specjalne w Kwidzynie – mówi Róża Banasik-Zarańska.

Marcin Ostrowski, dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych w Kwidzynie, podkreśla, że turniej został zorganizujemy we współpracy ze Stowarzyszeniem Olimpiady Specjalne Polska.

– Sport jest dziedziną, w której nasi wychowankowie odnoszą największe sukcesy. Daje im to wiele satysfakcji i radości. Działalność Olimpiad Specjalnych daje możliwość zabawy i uprawiania sportu na poziomie amatorskim, ale i zawodniczym. Dla wielu z tych osób możliwość wyjazdu na turnieje i zgrupowania, to sposób na życie i realizację własnych aspiracji – uważa Marcin Ostrowski.

Jak zawsze podczas turnieju, organizowanego w ramach Olimpiad Specjalnych, nie zabrakło olimpijskiej oprawy. Na maszt wciągnięto olimpijską flagę w asyście strażników miejskich, którzy należą do światowej organizacji Bieg z Pochodnią, wspierającej niepełnosprawnych. Przysięgę olimpijską złożyła Agnieszka Karpińska, reprezentująca Sekcję Olimpiad Specjalnych przy Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Agnieszka będzie reprezentowała Polskę, województwo pomorskie i powiat kwidzyński podczas przyszłorocznych Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych w Antwerpii.

Drużyny, które uczestniczyły w turnieju, rywalizowali w trzech grupach, w zależności od sprawności. Wszyscy zawodnicy znaleźli się na podium. Jak twierdzą organizatorzy mimo że rywalizacja jest ważnym elementem turnieju, to jednak najważniejsza jest w tym wszystkim dobra zabawa.

Współorganizatorzy turnieju to sekcje Olimpiad Specjalnych przy Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie i Warsztacie Terapii Zajęciowej, prowadzonym przez Fundację „Misericordia”.

Klasyfikacja

Grupa pierwsza