Uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie z dyplomami

Pierwszy krok w dorosłość zrobiony

Zakończono realizację trzeciej edycji programu „Krok w dorosłość”, rozpoczętego w czerwcu ubiegłego roku. Głównym celem projektu jest ułatwienie wejścia na otwarty rynek pracy osobom niepełnosprawnym i młodzieży pochodzącej z placówek opiekuńczo-wychowawczych i rodzin zastępczych.

Ostania grupa uczestników programu to osoby niepełnosprawne, które uczestniczyły w różnego rodzaju kursach, w tym robienia biżuterii i decoupage. Nauczyły się także tego, w jaki sposób ubiegać się o pracę i rozmawiać z pracodawcą. Poznali również swoje prawa, dotyczące zatrudnienia. Wszystko to ma ułatwić spróbowania swoich sił na rynku pracy. Wszyscy uczestnicy musieli zdać egzamin z wiedzy, którą posiedli podczas realizacji programu.

– Jestem pod wielkim wrażeniem osób niepełnosprawnych, które mimo dużego zdenerwowania, bardzo dobrze odpowiadały na pytania komisji egzaminacyjnej. Wykazali się bardzo dużą wiedzą o rynku pracy. To zasługa także instruktorów prowadzących szkolenia, którzy potrafili przekazać wiedzę w taki sposób, aby była zrozumiała i żeby te osoby czegoś się nauczyły. Egzamin pokazał, że wyniosły bardzo dużo z zajęć. Jestem wręcz zachwycona, że tak dobrze radziły sobie z odpowiedziami na trudne pytania, dotyczące rynku pracy – mówi Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Koordynatorem programu była Lidia Wiśniewska z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie.

– Zaskoczyły nas efekty realizacji programu. Jego uczestnicy byli bardzo zmotywowani i wypadli bardzo dobrze podczas różnych egzaminów, kończących warsztaty lub kursy zawodowe. Także ostatnia grupa pokazała, że warto dla nich organizować zajęcia i tego typu programy są bardzo potrzebne. Jeżeli będzie tylko okazja, to będziemy po raz kolejny zabiegali o środki na realizację podobnych działań adresowanych do osób niepełnosprawnych oraz wychowanków rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo-wychowawczych – twierdzi Lidia Wiśniewska.

Na realizację projektu Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie pozyskało pieniądze z Europejskiego Funduszu Społecznego w kwocie ponad 480 tys. zł. Z programu skorzystało ogółem ponad 100 osób. W ramach zajęć odbywały się spotkania z psychologiem i doradcą zawodowym. Wychowankowie rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo-wychowawczych uczestniczyli w kursach zawodowych, w tym kierowców wózków jezdniowych z napędem silnikowym, kosmetyczki z elementami wizażu, sprzedawcy z obsługą kasy fiskalnej oraz kursu obsługi komputerowego programu handlowo-magazynowego. Dla osób niepełnosprawnych odbyły się warsztaty rewalidacyjno-pedagogiczne z zakresu rehabilitacji zawodowej i społecznej. 30 osób objętych było indywidualnymi planami działania, realizowanymi w ramach Programu Aktywności Lokalnej. Skorzystały one między innymi ze specjalistycznego poradnictwa oraz kursów zawodowych.