Poprzednia siedziba Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie przy ulicy Grudziądzkiej

Zostań rodzicem zastępczym

Kolejny już rok brakuje kandydatów na rodziców zastępczych. Dotyczy to jednak przede wszystkim rodziców, którzy nie są spokrewnieni z dzieckiem. Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie cały czas prowadzi nabór kandydatów do sprawowania pieczy zastępczej. Dotyczy on przede wszystkim rodzin zastępczych niezawodowych, zawodowych oraz takich, które poprowadzą rodzinny domu dziecka. Szkolenie dla pierwszej w tym roku grupy kandydatów rozpoczęło się 18 stycznia.

– Zebraliśmy już grupę osób, która rozpoczęła pierwsze w tym roku szkolenie. Nadal jednak szukamy kandydatów na rodziców zastępczych i będziemy organizowali takie szkolenia. Praktycznie cały czas prowadzimy nabór kandydatów do sprawowania pieczy zastępczej. Dotyczy on przede wszystkim rodzin zastępczych niezawodowych, zawodowych i prowadzenia rodzinnego domu dziecka. O ile z rodzinami spokrewnionymi z dzieckiem, które potrzebuje opieki nie mamy większych problemów, to nadal brakuje rodzin, które nie są spokrewnione z dzieckiem, a które chciałyby sprawować pieczę zastępczą. Cały czas prowadzimy szkolenia i prosimy o zgłaszanie się kandydatów. Chciałabym jednak podkreślić, że kryteria określające kto może zostać rodzicem zastępczym są bardzo rygorystyczne. Ukończenie szkolenia nie gwarantuje, że kandydat na rodzica zastępczego będzie mógł zaopiekować się dziećmi – twierdzi Renata Majda, kierownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie.

Z kandydatem, który spełni wszystkie warunki zostaje przeprowadzona wstępna rozmowa. Zajmują się tym pracownicy Zespołu do spraw Pieczy Zastępczej. Kolejną rozmowę przeprowadza psycholog. Sprawdza on między innymi motywację kandydatów na rodziców zastępczych. Kandydaci muszą przejść także badania psychologiczne, które określą między innymi predyspozycje psychiczne, osobowościowe i kompetencje wychowawcze kandydatów. Osoby, które chcą zostać rodzicem zastępczym muszą także liczyć się z odwiedzinami pracowników Zespołu do spraw Pieczy Zastępczej w domach kandydatów. Ukończenie szkolenia jest obowiązkowym etapem dla kandydatów na rodziców zastępczych.

– Nie daje ono prawa do sprawowania pieczy zastępczej. Po jego zakończeniu, złożeniu dokumentów i uzyskaniu pozytywnej opinii psychologa i pedagoga dokonywana jest dopiero kwalifikacja kandydatów do pełnienia roli rodzica zastępczego, dlatego zanim ktoś zgłosi się do pełnienia roli rodzica zastępczego powinien to przemyśleć – podkreśla Renata Majda.

Wszelkich informacji dotyczących rodzinnej pieczy zastępczej udzielają pracownicy Zespołu ds. Pieczy Zastępczej w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie. Tel. 55 279 99 15 lub 646 18 00, e-mail: pcprkwidzyn@poczta.fm