Ilustracja podawania ręki drugiej osobie
Fot. Harish Sharma, Pixabay.com

Omawiano czynniki zwiększające ryzyko samobójstwa

Zachowania suicydalne wśród dzieci i młodzieży były tematem spotkania przedstawicieli różnych służb oraz instytucji. Podczas spotkania, które odbyło się w Starostwie Powiatowym w Kwidzynie, omawiano między innymi czynniki zwiększające ryzyko popełnienia samobójstwa.

W spotkaniu uczestniczyli między innymi przedstawiciele Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku i Komendy Powiatowej Policji w Kwidzynie, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Zespołu Kuratorskiej Służby Sądowej wykonującego orzeczenia w sprawach rodzinnych i nieletnich Sądu Rejonowego w Kwidzynie, Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kwidzynie, Centrum Domów dla Dzieci w Kwidzynie, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Kwidzynie, Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Kwidzynie oraz psychologowie i pedagodzy szkół i placówek oświatowych prowadzonych przez samorząd powiatu kwidzyńskiego. Samorząd powiatu reprezentowali Wiesław Wosiak, wicestarosta kwidzyński, Danuta Woronowicz z zarządu powiatu oraz Bogdan Dubik, pełnomocnik starosty kierujący Wydziałem Komunikacji, Bezpieczeństwa Obywateli i Zarządzania Kryzysowego. Podczas spotkania zwrócono uwagę, że na ryzyko wystąpienia zachowań suicydalnych wśród dzieci i młodzieży wpływa wiele czynników, które wzajemnie na siebie oddziałują. To między innymi trudna sytuacja rodzinna, w tym choroby psychiczne bliskich, zaniedbanie, przemoc, alkoholizm, narkomania. Poza tym wpływ na tego rodzaju zachowania mają też izolacja społeczna, różnego rodzaju choroby psychiczne i somatyczne, przewlekły stres i związane z nim wydarzenia, a także przeróżne przeciwności losu, które uniemożliwiają prawidłowe funkcjonowanie dzieci i młodzieży. Czynnikiem, który zwiększa ryzyko popełnienia samobójstwa, są bardzo często kłopoty w środowisku szkolnym, uzależnienia wszelkiego rodzaju oraz niski status społeczno-ekonomiczny. Podczas spotkania podkreślono, że należy podejmować wszelkie możliwe działania, aby spróbować zapobiec samobójstwom wśród dzieci i młodzieży.

(op)

Plakat zachęcający do skorzystania z Kwidzyńskiego Telefonu Zaufania