Wspólne spotkanie na świeżym powietrzu

Piknik rodzinny w Warsztacie Terapii Zajęciowej

Rodziny i uczestnicy kwidzyńskiego Warsztatu Terapii Zajęciowej bawili się podczas pikniku, który odbył się w parku przy zabytkowym dworku w Górkach. Dworek w gminie Kwidzyn, to siedziba WTZ, prowadzonego przez kwidzyńską Fundację „Misericordia”.

Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej, powitał gości i dokonał otwarcia imprezy. Piknik poprowadziła Wanda Masalska – Szymanek, psycholog WTZ. Uczestnicy, pod kierunkiem Wandy Wieruckiej, prowadzącej rehabilitację niepełnosprawnych uczestników warsztatu, wykonali układ taneczny, specjalnie przygotowany dla swoich rodzin. Każdy mógł skorzystać z kawiarenki „Pod Kasztanami”, w której z pomocą rodziców przygotowano słodki poczęstunek oraz ze „Smacznego jadła przy stawie”, czyli grillowanych kiełbasek. Aby pozbyć się kalorii organizatorzy przygotowali zawody rekreacyjno-sportowe „W rodzinie siła”. Poszczególne pracownie, działające w warsztacie wystawiły swoje reprezentacje. W skład każdej drużyny wchodzili rodzice, uczestnicy i instruktor pracowni. Nad przebiegiem zawodów czuwało jury. Bezkonkurencyjna okazała się drużyna reprezentująca pracownię plastyczną. Zwycięzcy otrzymali główną nagrodę z rąk Przemysława Rutkowskiego, a był nią ananas. Bogdan Muchowski uważa, że piknik to znakomita okazja do integracji osób związanych z naszym warsztatem, a także okazja do podziękowania rodzicom, opiekunom i wolontariuszom za całoroczne wspieranie działań kwidzyńskiego WTZ.