Agnieszka Karpińska prezentuje medale

Pobiegła po złoto, srebro i brąz

Agnieszka Karpińska, niepełnosprawna zawodniczka Olimpiad Specjalnych, zdobyła złoty, srebrny i brązowy medal w biegach sprinterskich podczas Europejskich Letnich Igrzysk Olimpiad Specjalnych w Antwerpii, w Belgii.

Sprinterka trenuje w Klubie Olimpiad Specjalnych przy Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Twierdzi, że nie spodziewała się, że wróci do domu aż z trzema krążkami i to we wszystkich możliwych kolorach.

– Jeszcze teraz trudno mi uwierzyć w to, co się stało. Najpierw wystartowałam na 100 m. Wcześniej musiałam pobiec w biegach eliminacyjnych. Okazało się, że miałam dobre czasy i trafiłam do najsilniejszej grupy zawodników. Nie spodziewałam się, że tak dobrze pobiegnę i zdobędę srebrny medal. Drugi bieg był na 200 m. Miałam trochę szczęścia, gdyż jedna z zawodniczek przekroczyła linię. Na mecie okazało się, że zdobyłam brązowy medal. Pobiegłam też w sztafecie. Nasza reprezentacja okazała się najlepsza i zdobyliśmy złoto. Radość była ogromna, zwłaszcza kiedy stanęliśmy na podium – mówi Agnieszka Karpińska.

Agnieszka przed wyjazdem do Antwerpii otrzymała nominację od pierwszej damy Anny Komorowskiej. Pierwszą noc spędziła w Warszawie. Następnego dnia wyruszyła do Belgii.

– Podróż nie przebiegła zgodnie z planem, gdyż zepsuł się autobus. Musieliśmy czekać dwie i pół godziny, ale wszystko skończyło się dobrze i ruszyliśmy dalej. Pierwszy raz byłam za granicą. To dla mnie duże przeżycie. Pobyt w Belgii był wspaniały. Oprócz startów w zawodach mieliśmy bardzo dużo wycieczek. Codzienne były także zabawy. Wspaniała była ceremonia otwarcia. Podczas zawodów lekkoatletycznych odwiedziła nas królowa Matylda – wspomina Agnieszka Karpińska.

Lekkoatletyka to nie jedyna dyscyplina, w ramach Olimpiad Specjalnych, którą uprawia Agnieszka Karpińska. Startuje również w jeździe konnej i pływaniu. Gra też w koszykówkę. Nie licząc trzech krążków przywiezionych z Belgii, zdobyła 104 medale podczas różnych zawodów. Najwięcej z nich w jeździe konnej, biegach oraz podczas zawodów pływackich. Twierdzi, że ze sportu nie zamierza rezygnować.

W Europejskich Letnich Igrzyskach Olimpiad Specjalnych wzięło udział ok. 2 tys. niepełnosprawnych sportowców z całej Europy. W skład reprezentacji Polski weszło 63 zawodników, w tym zawodnicy z pomorskiego oddziału Olimpiad Specjalnych. Ceremonia otwarcia, w której wzięła udział Agnieszka Karpińska, odbyła się w Brukseli.

Agnieszka Karpińska prezentuje medale