Zawodnik podczas gry w tenisa stołowego

Pomorska Liga Tenisa Stołowego Osób Niepełnosprawnych 2015

Tenisiści stołowi z Domu Pomocy Społecznej w Ryjewie zwyciężyli w ostatnim turnieju Pomorskiej Ligi Tenisa Stołowego Osób Niepełnosprawnych. Zapewnili sobie także ligowe zwycięstwo w całym sezonie. Najlepszym tenisistą ligi został Roman Leszek (DPS Ryjewo). Drugie miejsce wywalczyła Klaudia Klonowska z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie. Na trzecim miejscu ligowy sezon zakończył Wojciech Gerowski, reprezentujący Klub Olimpiad Specjalnych w Rudnie.

Ostatni w tym roku turniej odbył się w hali sportowej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kwidzynie. Wojciech Rogaczewski z Domu Pomocy Społecznej w Rudnie, który jest jednym z pomysłodawców utworzenia ligi, podkreśla, że w tegorocznych turniejach wzięła udział rekordowa liczba uczestników, ponad 130 osób.

– Gramy już dwadzieścia lat i tak dużej liczby zawodników nie mieliśmy. Tenisiści, w zależności od poziomu sprawności, startowali w czterech grupach: A, B, C i D. W kwidzyńskim turnieju udział wzięło ponad 120 zawodników. Musimy trochę to ograniczyć, bo sale, w których gramy nie pomieszczą tak dużej liczby osób. Będziemy musieli się zastanowić się nad organizacją przyszłorocznej ligi. Być może zwiększymy poziom turniejów – twierdzi Wojciech Rogaczewski.

Dodaje, że w tegorocznym sezonie nie zabrakło niespodzianek.

– Bardzo dobrze wypadła drużyna Domu Pomocy Społecznej w Szpęgawsku, która rozpoczynała rozgrywki w grupie C i przeszła do grupy A, zajmując piąte miejsce. Oczywiście najlepsza była drużyna z DPS w Ryjewie. W tamtym sezonie grali w grupie C i B. W tym roku przeszli do grupy A i zwyciężyli – mówi Wojciech Rogaczewski.

Marian Behnke, trener tenisistów z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie uważa, że sezon mógłby być lepszy.

– Udany był przede wszystkim dla Klaudii Klonowskiej. Niestety drużynowo nie udało się nam wejść na podium. Zajęliśmy czwarte miejsce. W pierwszym półroczu nam niezbyt szło. Cieszę się jednak, że Klaudia zajęła drugie miejsce indywidualnie za cały sezon. Do końca nie było wiadomo czy będzie trzecia czy druga. Zdecydował o tym turniej w Kwidzynie – podsumowuje Marian Behnke.

Klaudia Klonowska zadowolona jest z osiągniętego wyniku.

– Cieszę się z drugiego miejsca, tym bardziej, że nie wiedziałam do końca czy uda mi się zdobyć w ostatnim turnieju wystarczającą liczbę punktów. Uważam, że ostatni turniej był dla mnie najbardziej udany – uważa Klaudia Klonowska.

Puchary Starosty Kwidzyńskiego i Burmistrza Miasta Kwidzyna wręczyli zawodnikom Włodzimierz Dawidowski z zarządu powiatu, Kazimierz Gorlewicz, przewodniczący rady miejskiej w Kwidzynie oraz Aleksandra Botwicz z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie. Organizatorzy nagrodzili także najstarszego zawodnika ligi. Był nim 70-letni Marian Ćwikliński z Domu Pomocy Społecznej w Gniewie, który w kwidzyńskim turnieju zajął trzecie miejsce w grupie B. Anna Budkiewicz ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Sopocie została wyróżniona za sportowe zachowanie, ambitną postawę i dopingowanie innych zawodników. Specjalne wyróżnienie za osiągnięcia w tenisie stołowym oraz za ambitne i sportowe podejście do tej dyscypliny sportu przyznano Czesławowi Matuszewskiemu z Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie.

Sędzią głównym zawodów był Aleksander Cichocki. Nad przebiegiem turnieju czuwała Wiesława Cichowicz z Domu Pomocy Społecznej w Kwidzynie. Sędziami byli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kwidzynie. Organizatorem ligi jest Stowarzyszenie Na Drodze Ekspresji. Gospodarzem i organizatorem kwidzyńskiego turnieju był Dom Pomocy Społecznej w Kwidzynie, natomiast współorganizatorem Warsztat Terapii Zajęciowej w Kwidzynie.

Zawodnik podczas gry w tenisa stołowego
Roman Leszek odbiera nagrody
I miejsce – Roman Leszek (DPS Ryjewo)
Klaudia Klonowska z pucharem i dyplomem za zajęcie drugiego miejsca