Bogdan Muchowski żegna Leszka Czajkę

Został wolontariuszem

Portrety, barwne pejzaże, zwierzęta, a także fantastyczne stwory, wyłaniające się ze światów, które tyko jemu są dostępne. Uwiecznia owe wielowymiarowe przestrzenie ołówkiem lub pędzlem.

Przez 10 lat Leszek Czajka był uczestnikiem Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, z siedzibą w Górkach, prowadzonego przez kwidzyńską Fundację „Misericordia”. Pod okiem Aleksandry Laseckiej, kierującą pracownią plastyczną, rozwijał swój talent, poznawał nowe techniki oraz odkrywał w sobie nowe, twórcze możliwości.

Chociaż odszedł jako uczestnik, wrócił już jako wolontariusz, dobry duch warsztatu, któremu poświęcił tak wiele swoich twórczych sił. Leszek Czajka urodził się 30 sierpnia 1952 roku w Kwidzynie. Brał udział w licznych konkursach i plenerach malarskich. Zdobył wiele nagród i wyróżnień. Jego twórczość określa się jako sztukę nieprofesjonalną, zwaną naiwną. Obecnie jest mieszkańcem kwidzyńskiego Domu Pomocy Społecznej. To właśnie w jego obecnym domu, w listopadzie bieżącego roku, otwarta została stała ekspozycja jego prac.

Na zdjęciu: Bogdan Muchowski, kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, pożegnał Leszka w imieniu pracowników i uczestników warsztatu.