Czarno-białe zdjęcie przedstawiające Jana Rentflejsza

Pożegnaliśmy Jana Rentflejsza

Odszedł od nas Jan Rentflejsz, nauczyciel, wieloletni instruktor pracowni wikliniarskiej Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie. Przez wiele lat związany był z dawnym Technikum Wikliniarskim w Kwidzynie. Zarówno w szkole, jak i Warsztacie Terapii Zajęciowej dzielił się wiedzą i uczył kolejne pokolenia trudnego, ale dającego ogromną satysfakcję ginącego zawodu wikliniarza, przyczyniając się do jego zachowania.

Panie Janku,

nasz kolego i instruktorze! Pracowałeś przez 11 lat w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, od 1993 roku, w pracowni wikliniarskiej. Poświęciłeś ten czas osobom niepełnosprawnym, stając się dla nich mistrzem, nie tylko zawodu, ale także życia. Pamiętamy, że przecież jeszcze nie tak dawno temu z surowej wikliny wykonywałeś różnego typu wyploty, nadając wyrobom piękne kształty. Kształtowałeś nie tylko wiklinę, ale także ludzi, którym poświęcałeś swój czas, mimo że mogłeś go spokojnie spędzać w zaciszu własnego domu będąc już na emeryturze nauczycielskiej. Postanowiłeś jednak podjąć wyzwanie, które wcale nie miało być ostatnim i pomagać tym, których los doświadczył niepełnosprawnością. To było trudne wyzwanie, któremu jednak sprostałeś, ucząc, wychowując i dając niepełnosprawnym mieszkańcom naszego powiatu nadzieję na lepszą przyszłość.

Zawsze pogodny, pełen optymizmu i nieustannie snujący plany na przyszłość, utwierdzałeś nas w przekonaniu, że należy cieszyć się życiem, nie zapominając jednak o tych, którzy potrzebują wsparcia. Wiemy, że trudno będzie wypełnić pustkę, jaka powstała po Twoim odejściu.

Pozostawiłeś tutaj kolegów, przyjaciół i rodzinę. Pozostaje nam łączyć się z nimi w bólu i cierpieniu oraz obiecać, że pamięć o Tobie będzie zawsze w naszych umysłach i sercach, a pracownia wikliniarska w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Górkach, już na zawsze będzie się łączyć z Twoją osobą.

Panie Janku, grono osób niepełnosprawnych i pracowników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Kwidzynie, z siedzibą w Górkach, dziękuje Ci, że byłeś z nami.

Czarno-białe zdjęcie przedstawiające Jana Rentflejsza