Grafika informacyjna z napisem „Sprawdzone informacje o szczepieniach przeciwko COVID-19:” z adresem strony gov.pl/szczepimysie i numerem infolinii 989 poniżej

Raport szczepień

Polska obecnie zmaga się z czwartą falą pandemii COVID-19, a na horyzoncie czai się już nowy wariant koronawirusa znany jako Omikron. Jedną z najlepszych broni przeciw COVID-19 są szczepienia – dzięki nim w przypadku zakażenia znacząco zmniejsza się ryzyko ciężkiego przebiegu choroby, hospitalizacji i zgonu. Pierwsze szczepionki przeciw COVID-19 podano w Polsce pod koniec grudnia ubiegłego roku. Od 9 maja na szczepienie może zarejestrować się każda chętna osoba pełnoletnia, a 1 września rozpoczęto podawanie dawek przypominających.

W Polsce łącznie wykonano już około 41 milionów szczepień przeciw COVID-19. Prawie 21 mln osób zostało zaszczepionych co najmniej jedną dawką, a w pełni zaszczepionych jest około 20,4 mln. Podano również około 2,5 mln dawek przypominających. Pod względem łącznej liczby wykonanych szczepień najlepiej wypada województwo mazowieckie, gdzie podano około 6,5 miliona dawek, a w pełni zaszczepiono prawie 3 miliony osób. Najmniejszą liczbę szczepień odnotowano natomiast w województwie opolskim, łącznie wykonano ich ok. 900 tysięcy, zaś liczba osób, które odbyły pełny cykl szczepień, wynosi około 400 tys. Województwo pomorskie zajmuje szóste miejsce pod względem łącznej liczby szczepień i siódme miejsce pod względem liczby osób w pełni zaszczepionych. Wykonano tu łącznie ok. 2,7 miliona szczepień i zaszczepiono w pełni ok. 1,2 miliona osób. W województwie pomorskim najwyższą wyszczepialnością może pochwalić się gmina miejska Gdańsk, gdzie w pełni zaszczepiono prawie 66% mieszkańców. Najniższy poziom wyszczepienia w województwie zanotowano natomiast w gminie wiejskiej Sierakowice (powiat kartuski) – tam pełny cykl szczepień odbyło jedynie około 34% mieszkańców. W powiecie kwidzyńskim natomiast najwyższy poziom wyszczepialności mają gmina miejska Kwidzyn oraz gmina wiejska Ryjewo – w każdej z tych gmin w pełni zaszczepionych jest około 50% mieszkańców. Kolejne miejsca zajmują gmina miejsko-wiejska Prabuty (ok. 45% mieszkańców), gmina wiejska Kwidzyn (ok. 42% mieszkańców), gmina wiejska Gardeja (ok. 39% mieszkańców) i gmina wiejska Sadlinki (ok. 37% mieszkańców).

Przemysław Rutkowski

Plansza z napisem „Stop Fake News”