Uczestniczka spartakiady celuje wiatrówką

Spartakiada Osób Niepełnosprawnych w Łasinie

Przemysław Rutkowski z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach (gmina Kwidzyn) zwyciężył w strzelaniu z wiatrówki podczas Spartakiady Osób Niepełnosprawnych w Łasinie. Niepełnosprawni sportowcy spotkali się 22 czerwca na stadionie, aby rywalizować w różnych konkurencjach.

W skoku w dal z miejsca brązowy medal zdobył Sławomir Dytrych (WTZ Górki). Uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Górkach, prowadzonego przez Fundację „Misericordia” uczestniczyli w zawodach po raz drugi. Warsztat i powiat kwidzyński reprezentowali Joanna Kuźniewska, Magdalena Ginter, Łukasz Hartman, Radosław Stefanowicz, Sławomir Dytrych i Przemysław Rutkowski. Opiekunami uczestników byli Wanda Wierucka, rehabilitantka i Łukasz Olszewski, instruktor terapii zajęciowej w WTZ w Górkach. W spartakiadzie wzięli udział również uczestnicy warsztatów terapii zajęciowej w Iławie, Wąbrzeźnie, Grucie i Suszu oraz środowiskowych domów samopomocy w Dąbrówce Królewskiej i Jankowicach. Zawodnicy startowali w pięciu konkurencjach indywidualnych – strzelanie z łuku, strzelanie z wiatrówki, rzut kulą bocce do celu, skok w dal z miejsca i rzut lotką do celu. Każdy zawodnik mógł wziąć udział w maksymalnie trzech wybranych przez siebie konkurencjach. Oprócz konkurencji indywidualnych, rozegrano również cztery konkurencje drużynowe, w których o wyniku decydował czas ukończenia konkurencji – bieg w workach, wbijanie gwoździa, kozłowanie piłką do koszykówki i odbijanie lotki do badmintona do celu. W konkurencjach drużynowych brały udział 4-osobowe zespoły. Drużyna WTZ w Górkach zajęła czwarte miejsce. Zwycięzcy otrzymali medale, dyplomy i nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy, którzy nie zajęli miejsca na podium, otrzymali drobne upominki.

– W Spartakiadzie Osób Niepełnosprawnych w Łasinie wziąłem udział już kolejny raz. Za strzał z wiatrówki udało mi się wtedy zająć trzecie miejsce. Mogłem zająć wyższe, ale odbyła się dogrywka, w której poszło mi nieco gorzej. Mimo to nie narzekam, bo trzecie miejsce to też bardzo dobry wynik. W tym roku nie było takiego upału jak ostatnio, poszedł mi też lepiej strzał z łuku, łatwiej było utrzymać strzałę na napiętej cięciwie. Uważam, że naprawdę warto wziąć udział w takiej spartakiadzie – uważa Przemysław Rutkowski, uczestnik spartakiady i autor relacji z zawodów.

Poprzednia spartakiada w Łasinie odbyła się w 2019 roku. W dwóch poprzednich latach nie mogła się odbyć ze względu na pandemię COVID-19.

Przemysław Rutkowski